Levenskunst

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 11:01

De kas en de vensterbak staan ondertussen vol met bakjes met zaadjes. Ik zie de artisjokken tot mijn vreugde al ontkiemen. Ik vind die reusachtige paarse bloemen zo prachtig! Wim vraagt me of je ook rozen kunt kweken door rozenbottels te zaaien. Daar had ik nog niet aan gedacht en ik ga op zoek. Al googlend kom ik bij de wilde rozen en zie dat wortelgoed van de egelantiersroos vlakbij te koop is en niet duur. Dat gaat veel sneller dan zelf zaaien. Verder kijkend zie ik ook de Gelderse roos. Die stond ook nog op mijn wensenlijstje. Nu weet ik ook waar ik ze zou willen planten. Samen met de vlier die ik zelf gestekt heb. Vrijdag in de regen rijden we samen naar Boskoop voor de rozen, zaterdag in storm en hagel poot ik ze. Tien egelantierrozen en zes Gelderse rozen. Ik word er zo blij van! Kan niet wachten tot ze allemaal gaan bloeien en bessen. (lees verder over andere creaties onder de foto's)

rozebottel
egelantiersroos
gelderse roos

Kunstenaar?

Al die zaadjes in de kas in bakjes en zelfgemaakte potjes stoppen is zeer rustgevend. Ik luister ondertussen naar de derde podcast van Titus Meeuws, deze keer gaat het over kunstenaarschap. Ik zie het creëren van de levenstuin als schilderen in het platte vlak. Ben ik een kunstenaar? Is iedereen in wezen een kunstenaar? 

Ooit deed ik voor mijn werk een Belbin test, die inzicht geeft in teamrollen. De eerste keer scoorde ik goed als brononderzoeker, vormer en groepswerker. Een jaar of vijf later was de test onderdeel van een sollicitatieprocedure. Toen bleek ik mijn gezelschap aan innerlijke hoofdrolspelers te hebben uitgebreid met een Plant. Toen ik me in die organisatie na enkele maanden helemaal niet fijn voelde, vertelde de psycholoog van de test me dat het een plantonvriendelijke organisatie was en hij adviseerde me om mijn Plantje te koesteren. Dat bleek een hele goede raad, al wist ik toen totaal niet wat dat zou kunnen betekenen. Ik nam ontslag en begon voor mezelf. Wat de eigenschappen van een Plant in deze termen zijn, vind ik nu wel grappig te lezen:

  • Een Plant kan een voortdurende bron van inspiratie zijn.

  • Hij genereert ideeën en alternatieven, en verzint mogelijke oplossingen voor complexe problemen; probleemanalyse.

  • Hij brengt visie en dromen.

  • Een Plant is vooral van belang in de beginfase van een project of als schepper van een nieuw produkt.

Een heuse kunstenaar eigenlijk. 

Het luisteren van de podcast raakt me. De zaadjes zijn geplant en al schommelend verwerk ik het verhaal. Ik besluit Titus te vragen om een keer in mijn hooiberg te komen vertellen over zijn speciale relatie met licht. Het licht in zijn schilderwerk is zeer kenmerkend, een soort handtekening. Dat was te zien in de aflevering van de 'Nieuwe Vermeer' op TV over het Tweede straatje. Door vast te houden aan zijn eigen interpretatie van de lichtval in het straatje, won hij niet de hoofdprijs, maar ik vond het geweldig dat hij voor zijn eigen licht ging. 

Ik heb Titus een mail gestuurd en hem gevraagd of hij een keer hier wil komen vertellen. Ik vertelde hem van de schommel. Zijn reactie:"Ik ben ook dol op schommelen, dus dat herken ik helemaal. Natuurlijk wil ik wat komen vertellen in de lente bij je." Wordt vervolgd dus! Want...

Wie zaait zal oogsten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.