Levenswerk?

Gepubliceerd op 15 september 2024 om 15:11

“Jouw tuin dat is je levenswerk” zei laatst iemand tegen me. Dat klonk wel goed. Maar kan iets je levenswerk zijn als je er pas twee jaar mee bezig bent? Ik ga op zoek naar de definitie van levenswerk en vind: ‘Werk waaraan iemand het grootste deel van zijn leven gewijd heeft’. Tja, zijn er nog mensen die hun hele leven aan een taak wijden?

Hierop doordenkend denk ik toch dat het klopt, mijn levenstuin als mijn levenswerk. Mijn hele leven zit erin. Ik heb er in samenspel met de natuur zelf de regie. Dat leren nemen van die eigen regie zie ik als mijn levenswerk. Nu in mijn Levenstuin leer ik dat dat gemakkelijker kan als ik het doe in afstemming met wat de natuur me laat zien. Dan sta ik open voor wat me wordt aangereikt.

In de uitgebloeide kardoen op de foto zie ik de levenscirkel, uitmondend in de kern van de zaak.

'Circle of life'

Bevrijding van 'hoe het hoort'

In de tuin heb ik me verder bevrijd van ‘hoe het hoort’. Ik ben er helemaal intuïtief mee aan de slag gegaan. Volgend wat er op mijn pad komt. Soms is dat iemand die vertelt hoe je van gras een plantenbed kunt maken, dan is er iemand die me wijst op de plek waar ik ecologische zaden kan bestellen. Ook helpt het als ik de brandnetels zie worden opgevreten door de rupsen van de dagpauwoog en de atalanta.

Ik krijg bomen, struiken en planten aangereikt en plant ze waar het goed voelt. Ik geniet van het maaien van het gras, en van het laten groeien ervan op andere plaatsen. Ik geniet van de strakheid van het rijtje bloembedden dat ik heb gemaakt, en ook van zeer uitbundige bloei van sommige planten erbuiten. Ik geniet van de rechtheid en de ronde vormen eromheen. Ik geniet van de diversiteit aan kleuren, dwars door elkaar en van het gemêleerde palet met prachtige kleuren rood dat er dan opeens ook is. Om de slakken die over de wol kruipen die ik rond de boerenkoolplanten heb gelegd om ze tegen deze vreetzakken te beschermen, moet ik zelfs lachen. Ze gaan gewoon gestaag hun eigen gang, misschien heb ik daardoor deze winter wel heel veel egels in de tuin.

De bevrijding van ‘hoe het hoort’ daar heb ik wel mijn hele leven over gedaan. Het is waarachtig een heus levenswerk.

Wat is jouw levenswerk?

Zou je het willen ontdekken of over je levenswerk willen komen vertellen in Levenscafé 't Groene Hart?

Elke eerste zondagmiddag van de maand kun je hier vanaf 16.00 uur terecht voor ontmoetingen met diepgang en humor over leven en dood. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.